Tudta-e ?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról, melyben az ajánlott napi cukorbevitel maximum 50 grammban határozta meg. Ez nagyjából 12 teáskanál cukrot jelent.

A cukrot az élelmiszeriparban nem csak édesítésre használják, hanem sűrűsítésre, tartósításra, állagjavításra. Nincs még egy olyan élelmiszeripari alapanyag, mellyel a cukor valamennyi funkcióját helyettesíteni lehet.

A kristálycukor alapanyagát tekintve készülhet cukorrépából (főként Európában honos), valamint cukornádból (Európában, Ázsiában és Afrikában is honos) is.

Magyarországon egyetlen cukorgyárban történik cukorgyártás, ez pedig a Magyar Cukor Zrt. (Koronás Cukor termékcsalád) Kaposvári Cukorgyára.

A cukor természetes édesítőszer, a cukorrépa sejtjeiben oldott állapotban található meg.

A cukorrépából a cukrot a lényerés során oldják ki úgy, hogy hőkezeléssel áteresztővé teszik a sejtfalakat. Semmilyen vegyi hatás nem éri a cukorrépát feldolgozás során.

A cukorrépa cukortartalma nagyjából 16%.

A cukorgyártás melléktermékei a répaszelet és a melasz. Előbbit biogáz üzemben hasznosítják, fedezve a cukorrépagyártás energiaigényét, utóbbit takarmányozáshoz használják fel.

Az édes ízt a nyelvünk legelején található ízlelőbimbókkal érezzük.

A természetben található édes dolgok nem mérgezőek. Az állatvilágban ennek ismerete az életben maradást jelenti!

A porcukor őrölt kristálycukor. Hogy a szemcsék ne tapadjanak össze, a porcukrot kondicionálják, vagyis megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű levegőn lebegtetik.

A cukorfinomítás azonos a cukorgyártással. Mely során a cukorrépából illetve cukornádból kristálycukrot állítanak, amit köznyelvben cukornak nevezünk (kémiai néven szacharóz, azaz diszacharid).

Az emberi szervezet nem tesz különbséget a természetben előforduló, illetve a hozzáadott cukrok között. Mivel ugyanolyan kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így emésztésük is ugyanolyan módon történik.

A szénhidrát nemcsak az agy, hanem az izmok és az idegrendszerek optimális működéséhez is hozzájárul. Az agy napi energiaszükségletét nagyjából 130 g glükóz biztosítja.

A cukor a természetből származik. Minden zöld növény, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, a gabona, valamint a tej és a méz is tartalmaz természetben előforduló cukrokat.

A napi étrendben többféle cukrot találhatunk, mint pl. glükóz, fruktóz, szacharóz, és laktóz. A cukor a szacharóz hétköznapi neve.

1 kg kristálycukor előállításához nagyjából 7 kg cukorrépa feldolgozása szükséges.

A kockacukor gyártása során a kristálycukorhoz vizet adnak, ezután préselik kockacukor formájúvá, majd egy kb. 60 m hosszú alagúton szárítják, hogy a nedvesség eltávozzon belőle.

A kandiscukor különlegesen nagy cukorkristály, melyet a cukoroldat rendkívül lassú kristályosításával állítanak elő. Sárgás-barnás színét a hozzáadott karamellsziruptól kapja.

A befőzőcukor nevétől eltérően lekvárok készítésére alkalmas. A finomszemcséjű kristálycukor mellett természetes zselésítő, valamint tartósító anyagot tartalmaz.

A cukorgyártás során előállított kristálycukrot szemcseméret szerint osztályozzák egy szita segítségével. Az élelmiszeripar leginkább a finom, vagy az extrafinom szemcseméretű kristálycukrot használja fel.

A sütőcukor szemcseméretéből adódik tökéletes felhasználhatósága a sütemények, krémek készítésénél. Ez a termék a finomszemcséjű kristálycukor és a porcukor között helyezkedik el szemcseméretét tekintve.

Valamennyi Koronás Cukor termék gluténmentes.